Forum menjana pendapatan melalui Adsense


You are not connected. Please login or register

http://airsoft-practical-shooting.blogspot.com

Go to page : 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 2]

rosmaziha


New Member
New Member
blog nie, ader serba sedikit info pasal airsoft secara am & airsoft practical shooting secara khusus...

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
Blog hang aku dah tengok. Ok dan berinformasi. Aku cadangkan ko tukar alamat blog kepada
http://airsoft-practical-shooting.blogspot.com
Aku dah buat tinjauan dlm SEOBOOK, keyword 'AIRSOFT' ada 1,561 carian harian di Google dan nilai dalam Adwords usd80sen. Manakala keyword 'Airsoft Practical Shooting' hampir tiada langsung carian ataupun terlalu sedikit. Nilai purata keyword tersebut dibid oleh advertiser ialah usd5sen. Pada pandangan aku, blog yg ko buat ni lebih tertumpu kepada minat ko terhadap Airsoft. Yang tu aku faham dan aku juga minat mender tu tapi belum ada kesempatan untuk aku lebih mendalaminya.

Tetapi untuk tujuan make money melalui Adsense, ko mungkin boleh cipta blog2 yang lebih niche dan kurang saingan. Aku ada buat research sket pasal keyword2 yg ko boleh guna (kurang saingan dan ada carian s.engine) :
1. airsoft mini electric guns
2. airsoft spring guns
3. mp5 airsoft guns
4. airsoft sniper rifles
5. evike airsoft

Buat blog sememangnya mudah. Tetapi nak pilih topik merupakan sesuatu yang paling mencabar. Kebanyakan internet marketer (IM) menghabiskan barjam2, berhari2 malah berminggu2 untuk dapatkan topik ataupun niche yang mereka fikir boleh membawa hasil kepada mereka. Sama ada mereka sertai program2 pengiklanan seperti Adsense, program affiliate seperti Clickbank, membuat laman2 forum seperti MMG, dan seumpamanya mereka terlebih dahulu meninjau2 kelebihan serta kekurangan yang ada. Atau lebih tepat istilahnya, ANALISIS.

Perkara yang lebih mencabar dalam dunia online (offline pun sama juga) ialah mencari visitor (prospek) yang berkualiti. Tiada tempat yang paling bagus selain SEARCH ENGINE. Kerana mereka akan mencari maklumat yang mereka inginkan hanya dengan menaip KEYWORD. Iaitu perkataan atau perkataan2 yang mereka rasa boleh dapat maklumat yang tepat melaluinya. Di situ SEO (search engine optimizer) memainkan peranan yang amat besar. SEO ni lebih kurang macam usaha kita untuk mengapungkan blog kita tu dalam ranking terbaik dalam search engine. Kalau ko ada baca dalam blog ads3ns3 aku tu, step2 yang aku tulis tu adalah usaha2 SEO. Aku bukannya pakar, tetapi itu adalah hasil pengamatan, eksperimen serta pengalaman aku selama 1 tahun 8 bulan dalam bidang ni.

Aku harap apa yang aku tulis ni, dapat membantu dan memudahkan ko. Kalo ada apa2 yang memusykilkan ko, post saja kat forum ni atau call. Apa yang aku tahu aku jawab dan kalau aku tak tahu tu aku akan try dapatkan maklumat tentangnya. Ok, good luck... Very Happy


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
roger sifu...
aku dah tukar alamat blog aku kepada alamat yg telah dicadangkan, cuma satu pekara yg aku mushkil, apa pulak yg akan terjadi pada URL blog lama yg aku antar pada search engine yg lain... google mungkin ada probe yg monitor application aku.. atau aku kena antar URL blog baru kepada semua search engine termasuk google sekali..

mengenai cadangan yg sifu utarakan tu... no problem, aku akan operasikan secepat mungkin... sebab sumbernya terlalu banyak tetapi masih dalam 1 lingkungan airsoft - aku cuma perlu asingkankan sahaja... hehehheeeee Very Happy

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
rosmaziha wrote:roger sifu...
aku dah tukar alamat blog aku kepada alamat yg telah dicadangkan, cuma satu pekara yg aku mushkil, apa pulak yg akan terjadi pada URL blog lama yg aku antar pada search engine yg lain... google mungkin ada probe yg monitor application aku.. atau aku kena antar URL blog baru kepada semua search engine termasuk google sekali..

mengenai cadangan yg sifu utarakan tu... no problem, aku akan operasikan secepat mungkin... sebab sumbernya terlalu banyak tetapi masih dalam 1 lingkungan airsoft - aku cuma perlu asingkankan sahaja... hehehheeeee Very Happy

Ok, url blog lama boleh digunakan semula. Apa yg perlu dilakukan ialah ko g kat http://www.blogger.com/home dan sign in. Kat 'blogger dashboard', ada link untk 'Create a Blog'. Klik situ dan masukkan url lama hang kat kotak 'Blog address (URL)'. So, blog baru (asalnya url lama hang) hang buleh letakkan apa saja yang pikir nak buat.

*Aku dah masukkan blog airsoft hang dalam list niche projek kita.


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
aku ader masalah tentang benda kat bawah nie... macam mana aku nak ubah supaya bleh allow robot search blog nie

http://airsoft-snipers.blogspot.com/robots.txt

User-agent: Mediapartners-Google
Disallow:

User-agent: *
Disallow: /search
Noindex: /feedReaderJson

Sitemap: http://airsoft-snipers.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=updated

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
Ok, actually masalah tu bersifat sementara. Tapi ada cara nak settlekan
masalah tu dengan masukkan meta tag robot dibawah head (edit html
layout). Aku try masukkan html kod kat sini tp x boleh kuar. Ko boleh dapatkannya dlm blog tutorial (dalam blue box) :
http://ads3ns3.blogspot.com/2008/10/perkasakan-blog-dengan-keyword-meta-tag.html


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

ayid


New Member
New Member
Blog boleh upload dalam masa kurang dari 30 min tertakluk kepada sambungan internet tapi nak cari niche blog yang betul2 power tu yang susah. Ngapa nak cari yang power? Sbb kalau ikut Naz kita tak akan buat benda yang mendapatkan keuntungan yang sikit. Kalau boleh kita lepak depan komputer 1 ke 2 jam than boleh dapat income sekurang-kurangnya USD3 ke USD5 sehari....

Jadi kita kena cari nama blog yang benar2 WOW!

Betul ke Naz?

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
ayid wrote:Blog boleh upload dalam masa kurang dari 30 min tertakluk kepada sambungan internet tapi nak cari niche blog yang betul2 power tu yang susah. Ngapa nak cari yang power? Sbb kalau ikut Naz kita tak akan buat benda yang mendapatkan keuntungan yang sikit. Kalau boleh kita lepak depan komputer 1 ke 2 jam than boleh dapat income sekurang-kurangnya USD3 ke USD5 sehari....

Jadi kita kena cari nama blog yang benar2 WOW!

Betul ke Naz?
Ya, tepat sekali. Nak carik nama blog yang niche dan keyword yang mahal tu yang payah. Tetapi kalau dah jumpa, kita cuma buat step2 SEO dan update blog sekali sekala jer. Biasanya kalau blog kita tu dah masuk dlm ranking Google search engine, visitor takkan putus2 masuk ke blog tu. Di situ peluang buat income terbuka luas.


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
Bro naz, nak mintak comment sikit pasal balg kat bawah nie... belum lengkap lagi... sebab Blackhawk tengah upgrade portal dia... info sikit kureng..
secara am motif blog nie untuk promo,review dan melengkapkan info tambahan mengenai product td... btoi tak?

http://blackhawkgunholster.blogspot.com

sifu ape lg nak tambah yer... projeck niche tengan berjalan... tunggu ketibaan saya ok... tengah carik volume search yg besar heheheee....

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
Ok. Aku dah review hang punya blog baru tu. Rasanya ko nak wat blog2 tambahan untuk dilinkkan dalam http://airsoft-practical-shooting.blogspot.com ye tak?? Sebagai pelengkap dan maklumat2 tambahan utk penggemar Airsoft. Kita fokus pada analisa pasal blog baru tu. Ok kat bawah ni result :
1. Carian harian untuk 'BLACKHAWK Handgun Holsters' nampaknya tiada dlm SEOBOOK. Takpe, don't worry. Pasal kita skrg sedang belajar, kita just try an error.
2. Saingan untuk keyword tu ada 108,000. Hmmm... boleh tahan banyak.
3. Nilai purata keyword tu dlm Adwords USD0.05. Hmm... boleh tahan sikit... Smile

So, untuk make money pakai blog ni agak tidak sesuai. Tapi sebagai maklumat tambahan untuk main blog ko tu ok. Syabas aku ucapkan pasal ko semakin memahami apa tu niche. Anggap apa yg ko dah buat ni sebagai 'lapang sasar' ko untuk memahirkan diri guna blogspot, gunakan SEOBOOK dan mencari maklumat tentang blog niche yg sedang dibina.

Buat masa ni aku x der idea tambahan, cuma buat masa ni buat saja apa yang ko rasa seronok nak buat. Itu salah 1 kunci kejayaan...


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
diecast model
diecast models
caterpillar diecast model
ferrari diecast model
supercar diecast model

bleh ker gie nie?

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
diecast models :
1. 134 carian harian
2. 1,920,000 competitor
Komen- kurang sesuai pasal banyak sangat pesaing

Yang lain tu langsung x der ciri2 niche yang baik.

Cadangan :
minichamp diecast cars
nhra diecast haulers
diecast lunar excursion module toys
adam 12 diecast police cars
ricko diecast


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member

View user profile

Elly

avatar
Senior Member
Senior Member
Biar i jawabkan boleh?? I pun suka pasal handbag Smile
Apa yang i dah belajar dng Naz, niche yg baik perlu ada permintaan dan kurang saingan dalam internet. I dah kira nilai niche u adalah 89. Kira ok pasal bawah nilai 100. Kat SEOBOOK, u punya keyword permintaan bulanan ada 2250. Saingan kat Google 200,000. Banyak juga iklan yang sesuai dengan niche u ni. Nilai dalam adwords pula i tak tengok. Mesti ada nilai yang ok. I harap kita boleh bertukar2 pendapat pasal topik ni. Smile

View user profile

rosmaziha


New Member
New Member
no problemmo...

View user profile

rosmaziha


New Member
New Member
cuma satu sayer nak tanya... saya tengok handbag sume sama jer... tada beza.. pada perspektif saya yg berbeza cuma brand dan harga - kerana saya lelaki. Shocked
macam mana nak bezakan handbag tu lawa ke? bagus ker? sesuai ker? - kerana awak perempuan. Very Happy
mungkin sayer bleh blajar sesuatu drp awak... otak saya nie bukan artistik sangat - lebih pada object jer... waaa kantoi Sad

View user profile

Elly

avatar
Senior Member
Senior Member
Handbag rata2 semua kelihatan sama, cuma citarasa pengguna membuatkannya berbeza. Tak semua org sukakan yang berjenama, dan tak semua orang sukakan yang replika. Prmpuan akan membeli sesuatu yang akan membuatkannya puas hati. Tak kisah kalau harganya mahal dan walaupun takder jenama. Tetapi jenama juga memainkan peranan. Kalau yg branded tempoh jangka hayat agak lama dan tahan lasak sikit. Mcm saya selalu beli di shopping mall tetapi time sale Smile. Itupun tengok isi kandungan h.bag saya...hehee. Kalau tebal (kalo bonus musyuk) saya akan beli yang totally ori. tapi hbag ni slalunya bermusim. kalau dah lama sngt, jrng guna. 1 lg ikut kesesuaian dng pakaian. Kalau pakaian cerah hbag pun kena cerah. nak nak kaler kontra pun boleh tapi x boleh terlalu kontra sangat pasal nampak mcm ke**ng....hehee, kena sensored nanti jd isu pula.

Hbag ni lawa kpd si pemakainya. Ada yg suka saiz yang kecil dan sebaliknya. Tujuan utama pakai hbag ialah menyimpan barangan makeup dan purse selain nampak bergaya dan elegance. Selain tu menyerlahkan kepribadian si pemakai.

U ni lelaki ker? pesal nama mcm pompuan?? ingatkan pompuan betul...Smile

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
rosmaziha wrote:http://mountain-stone-handbags.blogspot.com

apa pendapat hang?
Analisis untuk keyword 'Stone Mountain Handbags':
1. Carian bulanan 2250
2. Demand di Google 203,000
3. Nilai niche 203,000/2250 = 90
4. Nilai dlm Adwords USD1.84

Keyword tu amat sesuai digunakan dan memenuhi kesemua syarat untuk 'niche projek' kita. So, aku akan masukkan dalam list. Tahniah, hang dah faham 100%.

Wah Cik Elly kita juga dah semakin pro, siap kasi komen dan pendapat. Semangat ini yang patut ada dlm setiap orang. Saling tolong menolong antara 1 sama lain.

Kalau ada lagi blog yang nak dihantar, hang postkan ke sini. kalau aku online, aku akan ushar2kan. Smile


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
http://philips-heartstart-defibrillator.blogspot.com

bro NAZ dan rakan2, macam mana dgn blog kat atas nih? aper analisis anda.

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
Ok bro.. actually main keyword ko aper yer? kalau untuk keyword 'Philips HeartStart Automated External Defibrillators' x der carian dalam google, dan competitor 100,000.

Kalau keyword 'Automated External Defibrillators' ada 13 carian harian dan competitor 894,000. Nilai purata adwords usd4.92.

Agak sukar tp kalau buat betul2 mungkin boleh pergi. Pasal ko dah buat blog tu, just continue dan tumpukan pada SEO wat masa ni. Bila dah ok, boleh stat buat promotion.


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
Carian Google
From keyword analysis Philips HeartStart AED

Adwords
From keyword analysis Philips HeartStart AED

Dlm SEO
From keyword analysis Philips HeartStart AED

banyak lg data yg aku kena provide tp nanti penuh lak satu page.. camnie, aku tengah experiment blog dan aku blum antar ker search engine lg.

keyword asal adalah Philips HeartStart AED (data spt diatas)
Automated External Defibrillators pulak menpunyai nilai carian yg baik.
mulanya aku rasa macam tak berpontensi kerana dlm SEOBOOK Xda statistic. tp bila aku tengok blog airsoft - keyword tambahan juga bawa impak yg baik dlm carian.

cth
17/11/2008
airsoft practical shooting + malaysia = 1st
airsoft practical shooting tanpa malaysia = 17th

jd pada aku jika ada kombinasi keyword yg betul,kebarangkalian berada pada page pertama adalah baik, (tempat 1 hingga 10)

Defibrillator - umum
Automated External Defibrillator atau AED - khusus
Philips HeartStart - product line umum
Philips HeartStart AED - product line khusus
mana2 keyword diatas yg ditambah home / onsite / emergency aid akan memberi kelebihan pada kepada carian.

banyak lg keyword, tetapi pada asasnya setiap keyword khusus itu adalah dr gabungan keyword2 td.

http://philips-heartstart-aed-4-home.blogspot.com
aku dah tukar alamat blog - aku blum antar ker search engine lg, btul gak kata naz, ape keyword sebenar?. No

nak tahu pendapat naz - berbaloi tak kalau aku nak cuba?

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
yo bro... sorry pasal lama x masuk forum. Ader busy dng offline biz da..
ok, kita terus ke analisis keyword niche 'Philips HeartStart AED'.

Niche value : 75.71 (ok sesangat tu...)
Adwords value : 10.69USD (ok, kalo dpt 10% per click pun still 1usd. Lepas duit rokok... heheheee...)

kalo ko pueh hati dng niche ko tu, khabaq mai sini. Nanti aku masukkan dlm list 'niche project'.

Soklan aku, naper ko letak 4-home kat url. naper tak letak
http://philips-heartstart-aed.blogspot.com
sajer. Kan nampak cun sikit?? Smile


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
nie ler yg aku kantoi - ter tak yer gak 4 home... huarghhhhhhh wa dah antar blog ker search engine, setakat ini aku berpuas hati dgn blog nie.. tp kesilapan teknikal yg aku terlepas pandang... aku nak nagis nihh!!!!!!

View user profile

Naz

avatar
Senior Member
Senior Member
its ok. so aku akan masukkan dalam list 'niche projek'. jangan ler nangis, tak baik nangis depan rezeki Smile


_________________
Smile
View user profile http://ads3ns3.blogspot.com/

rosmaziha


New Member
New Member
http://www.airsoft-armory.com
Naz,
cuba hang click link kat atas - apa yg hang dpt simpulkan.

View user profile

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum